Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006

Περί καταλήψεων

Πετάμε καρέκλες και θρανία στις πόρτες. Κρεμάμε πανό στα κάγκελα. Φωνάζουμε συνθήματα. Γενικώς ακουγόμαστε. Κατά τη γνώμη μου δικαιολογημένα. Κατά τη γνώμη σας ίσως όχι. Δίκαια ή άδικα όμως, πολύ φοβάμαι ότι είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε, διότι απλούστατα σε μεγάλο βαθμό δεν έχουμε συναίσθηση του τι κάνουμε. "Έχουμε κατάληψη" αγαπητοί συμμαθητές, δεν σημαίνει "πάμε για καφέ". Η "κατάληψη", σε αντίθεση με την "παρέλαση" ή τη "γιορτή" δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει για να χάσουμε μάθημα. Η "παρέλαση" και η "γιορτή" είναι μερικοί καθηγητές και μερικοί μαθητές. Η "κατάληψη" είναι οι μαθητές. Όλοι οι μαθητές. Το "τι ένας παραπάνω, τι ένας παρακάτω" δεν είναι δικαιολογία. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, είμαστε η κατάληψη. Γι' αυτό, όταν αναγκάζετε τα ελάχιστα σοβαρά άτομα να ξελαρυγγιάζονται στη Γενική Συνέλευση διότι συζητάτε σε πιο κλαμπάκι θα πάτε απόψε, σκεφτείτε ότι αυτά τα άτομα απόψε θα ξενυχτήσουν στο σχολείο. Και την ώρα της ψηφοφορίας, σκεφτείτε λίγο πριν σηκώσετε το κουλό σας για να ψηφίσετε "υπέρ". Αλλιώς δε λέει.

16 σχόλια:

John Karakatsanis είπε...

Δίκιο έχεις. Τα λέω κι εγώ στην αδελφή μου που κάνουν κατάληψη στο λύκειό της εδώ και 2-3 εβδομάδες.

Είναι 10 άτομα περίπου που είναι μέσα και όλοι οι υπόλοιποι περνάνε απλά για καμιά ωρίτσα την ημέρα να δούνε πως πάει, αν θα συνεχιστεί κλπ..

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με καταλήψεις-παιδεία διαβάστε
εδώ

Alitovios είπε...

Προσέξτε τι κάνετε με τα θρανιά και τις καρέκλες γιατί όλη την υπόλοιπη χρονιά εκεί θα τη βγάλετε. Φράγκα για να πάρετε καινούργια γιοκ.

nygeion είπε...

Ως μαθητής είχα συμμετέχει σε καταλήψεις. Η κατάσταση που περιγράφεις είναι η ίδια που ήταν και τότε.

Μην ξεχνάτε ποτέ για ποιο λόγο γίνεται η κατάληψη. Αν ο λόγος αυτός ευτελίζεται από κάποιους και η κατάληψη γίνεται "πανηγύρι" και"χαβαλές", τότε η κοινή γνώμη δεν θα είναι με το μέρος σας.

Είστε ενεργοί πολίτες, πρέπει να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας, αλλά να μην υποβαθμίζετε εσείς οι ίδιοι τον αγώνα σας.

Καλή δύναμη...

holidays in the sun είπε...

εκμεταλλευτειτε το γεγονος οτι καθε γενια που συμμετεχει σε τετοια κινηματα βγαινει πιο πολιτικοποιημενη.συνηδειτα.1-1-4,15%,γερασιμος,αρθρο 16 τωρα.ημουν κι εγω στις καταληψεις...

YO!Reeka's είπε...

αυτό θα πει πληροφόρηση εκ των έσω!!

Glow Sticks είπε...

Imeis idw sta giannena kanoume sovarotates katalhpseis. p.x. htan ena sxoleio to opoio ekane katalhpsh xwris etoimata, apla fwnazane gia kati koula gia thn gymnastiki, alloi perimenoun na tous dwsei h dieu8yntria ta etoimata... asta xesta

Ανώνυμος είπε...

etsi dexomai!!!etsi dexomai...file ''toublo'' ena exo na sou po:sto diko maw sxoleio den kaname sinelefsi.pigan tria pedia ap to proi kai to klisan kai osoi katefthasan meta apla den antedrasan.se pliroforo episis oti to klisan atoma pou me to zori pernane tin taksi epidi tous pernane oi filologi kai perito na sou po oti gia tin gamogiorti tha to aniksoun kai tha to ksanaklisoun opos ekanan kai me tis ekloges.ti skata katalipsis einai autes?

Sunflyer είπε...

@καρακατσάνης: Και μιλάμε για απίστευτο θράσος...

@alitovios: Το φώναξα σε όλους τους τόνους, αλλά πού...

@nygeion: Όνειρα θερινής νυκτός, όπως καταλαβαίνεις...

@holidays in the sun: Να δω τη γενιά μου ξαφνικά πολιτικοποιημένη και τι στον κόσμο...

@gelial: Δέχομαι συγχαρητήρια :Ρ

@chefgreq: Το περίφημο "οι τυρόπιτες είναι στρογγυλές και δεν ξέρουμε από που να αρχίσουμε".

@διαδηλώνω: Πέρασα και από το blog σου. Μαζί σου σε όλα...

Ανώνυμος είπε...

'Αλλιώς δε λέει'; Τι ήταν το τελευταίο το κουλό; Κάνετε κατάληψη επειδή 'λέει' ή επειδή έχετε κάτι να ζητήσετε;
Και, αλήθεια, διαδηλώνετε κι εσείς για τα λεφτά που πρέπει να δωθούν στους καθηγητές;; :S

Sunflyer είπε...

kogi, εννοούσα ότι "δε λέει" να ψηφίζεις κάτι χωρίς να καταλαβαίνεις γιατί. Και όχι, δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου,

Δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται γύρω σου. Ομφαλοσκοπείς και νομίζεις ότι το σχολείο που έχεις μπλοκάρει με τις καταλήψεις είναι το κέντρο του κόσμου. Ακόμη χειρότερο, νομίζεις ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου. Δεν καταλαβαίνεις ότι τα «φυτά» και οι «σπασίκλες» συνομήλικοι σου εδώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη που μελετούν συνέχεια και δεν αφήνουν ούτε λεπτό χωρίς να προσθέτουν νέες γνώσεις στον εξοπλισμό τους, είναι αυτοί που θα είναι τα αυριανά αφεντικά σου. Η «κατάληψη» του σχολείου εσένα καταστρέφει και διευκολύνει τους άλλους της ηλικίας σου που διαλέγουν διαφορετικούς δρόμους και εξακολουθούν να ιδρώνουν πάνω στα βιβλία τους, να σε κυβερνήσουν στο μέλλον. Παράτα τα παιχνίδια και πιάσε τα βιβλία – ή τουλάχιστο άσε τους άλλους που θέλουν να δουλέψουν να μπουν στις τάξεις των σχολείων.

Ξύπνα!

Sunflyer είπε...

Νομίζω ότι αν διάβαζες το υπόλοιπο blog θα καταλάβαινες ότι κάνεις λάθος υποθέσεις...

Ανώνυμος είπε...

Sunflyer,

Έχεις δίκιο ότι «πέρασα» βιαστικά από το blog σου και σου ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό. Μια περισσότερο προσεκτική ανάγνωση μάλλον φανερώνει τους σωστούς προβληματισμούς σου.
Ελπίζω πάντως να μην απορρίπτεις τις γενικές παρατηρήσεις μου και εύχομαι στο βαθμό που θα συμφωνείς να αγωνίζεσαι για αυτό.

Sunflyer είπε...

Σε μεγάλο βαθμό όντως συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου...

nkalomiris είπε...

Παραδεχτήτε οτι κάνατε χαβαλέ. Όπως άλλωστε κάναμε και εμέις πριν 10 χρόνια. Όχι; Καλά. Αυτοί που πρωτοστατούν είναι καλοί μαθητές; Ή μήπως δεν ξέρουν που να πάνε να σπάσουν, να ζωγραφίσουν, να γαμήσουν, να μαστουρώσουν; Αφήστε αυτά τα αιτήματα που είναι με καρμπόν γραμμένα εδώ και 30 χρόνια. Σωστά τα αιτήματα αλλά εσείς όπως και εμέις κάποτε το κάναμε για μαγκιά και για να δείξουμε ότι κάποιοι είμασταν. Στα 30 μου σας λέω ότι είμασταν και είσαστε θύματα. Σας γράφουν στα αρχίδια τους. Η ζωή μετά το σχολείο θα είναι τελείως διαφορετική.
Α! για να μην το ξεχάσω. Για ποιά δωρεάν παιδεία; Μα είναι δωρεάν. Όμως ποιά παιδεία. Αυτή που οι καθηγητές έχουν γραμμένη στα αρχίδια τους;

eXTReMe Tracker