Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2009

Εξάρχεια

Σήμερα το μεσημέρι καθόμουν με ένα φίλο μου στην πλατεία Εξαρχείων, στο Floral συγκεκριμένα. Κάποια στιγμή ο φίλος μου σηκώθηκε να πάει τουαλέτα (σημειώνω πως καθόμασταν έξω, όχι μέσα στο μαγαζί). Έμεινα λοιπόν και τον περίμενα.

Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα πήρε το μάτι μου ένα παλικάρι που ερχόταν προς το μέρος μου χαμογελώντας. Ήταν χλωμός, αδύνατος και ταλαιπωρημένος, με κόκκινα μάτια. "Χρήστης..." σκεφτόμουν όταν ήρθε ακριβώς μπροστά μου εξακολουθώντας να χαμογελάει.

"Καλημέρα", μου λέει.
"Καλημέρα", του απαντάω.
Με παρατηρεί για μια στιγμή και μου λέει χαμογελαστά :

"Μ'αρέσει που έχεις βάψει τα μάτια σου ίδιο χρώμα με τη ζακέτα σου". [πράσινα]

Γελάω. "Τυχαία", του λέω.

"Θα σου πω την αλήθεια, είμαι άστεγος τοξικομανής. Αν έχεις μερικά ψιλά να μου δώσεις...Αν έχεις όμως, δε θέλω να στα στερήσω", με αφέπλισε.

Τυγχάνει να έχω ένα ευρώ στην τσέπη της ζακέτας.

"Ορίστε", του τα δίνω χωρίς να το σκεφτώ.
"Ειλικρινά, δε θέλω να στα στερήσω..."
"Όχι, εντάξει..."
"Σ'ευχαριστώ πολύ, καλημέρα και πάλι!"

...

Και προβληματίστηκα.
Έκανα καλά και του τα έδωσα;
Δε μπορούσα να ξέρω αν αυτή θα ήταν η τελευταία του δόση...
Μήπως έπρεπε να του μιλήσω; Αλλά, τι στο καλό, τόσες φορές θα έχει ακούσει ότι πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό του.
Να τον έπαιρνα και να τρέχαμε σε κανένα κέντρο απεξάρτησης ίσως...; (παρανοϊκό αλλά μου πέρασε από το μυαλό)
Με σκλάβωσε η ειλικρίνεια και η ευγένειά του... Και δεν ήταν και πάνω από 27 χρονών...

Ποια είναι η σωστή κίνηση σε τέτοιες περιπτώσεις;
Και πώς κατέληξε να εθιστεί στις ουσίες;

Προβληματίστηκα έντονα...

7 σχόλια:

Алоэ Вера είπε...

Interesting blog - great

cummulus είπε...

Δύσκολη η απάντηση...

Takis Malkotsis είπε...

Είναι δύσκολη η απάντηση. Ίσως να μην έκανες και κλά που του τα έδωσες. Αν ήθελες πραγματικά να τον βοηθήσεις ας πηγαίνατε μαζί στο περίπτερο για να του δώσεις κάτι να φάει

b10n1k είπε...

Δουλευα στα εξαρχεια για καποια χρονια. Αναποφευκτα συναντας χρηστες, τους γνωριζεις και μιλας μαζί τους. Θυμαμαι πολλους που ερχοντουσαν και μου ελεγαν τα δικα τους. Υπηρχαν στιγμες που μου ελεγαν οτι ολα πανε καλα και οτι προσπαθουσαν να στρωσουν και μετα τους εβλεπες παλι στην ιδια κατασταση. Η τρακα για μερικα ψιλα, ομως, ειναι κατι που μερικοι το κανουν με πολυ επιδεξιοτητα. Σχεδον τους θεωρω επαγγελματιες. εχουν τον τροπο τους. Αν αρνηθεις μπορει να παρατηρησεις την επιμονη τους. Θα σου πω για μια περιπτωση αργα το βραδυ που περπαταγα και ενας ηρθε διπλα μου και μου ζητησε ψιλα. στην αρχη αρνηθηκα. Τοτε μου εδειξε το μαχαιρι που ειχε βγαλει και το κραταγε χαμηλα στη κοιλια μου. Οταν του εδωσα ενα ευρω για να με αφησεις ησυχο αυτος επεμενε να του δωσω και αλλα. δεν του εδωσα τελικα, γιατι πραγματικα στραβωσα.

Θελω να πω πως βρεθηκες σε μια κατασταση που ειναι ανεξελεκτη. Η απαντηση ειναι, οχι δεν δινεις λεφτα. Δεν βοηθας. Αν ειναι να κανεις κατι, μπορεις να βρεις αλλους τροπους. Πχ οταν ενα πιτσιρικι με πλησιασε σε ενα καφε για ζητησει ψιλα του λεω "ψιλα δεν σου δινω, αν θες σε κερναω κατι". τοτε μου ειπε πως δεν θελει κατι αλλα πειναει. τον πηγα σε ενα ψιλικατσιδικο και αγορασε κατι κρουασαν και σαντουιτς. τοτε βρηκα την εθκαιρια να του μιλησω. δεν ξερω αν βοηθησε οτι του ειπα, αλλα πιστευω πως το να δινεις απλα λεφτα δεν λεει τιποτα παρα μονο ενισχυει την υπαρχουσα κατασταση.

elt είπε...

Ωραίος ο τζόνι... κάπως έτσι πρέπει να αντιδρούμε...
όπως κάποτε με σταμάτησε εμένα μια κοπέλα στην Αριστοτέλους και μου ζήτησε ψιλά για εισιτήρια, κι εγώ της έδωσε μια δεκάδα που είχα... αλλά δυστυχώς στο επόμενο λεπτό ζητούσε απο άλλους περαστικούς ψιλά για εισιτήριο...
Και κουβέντα να τους πιάσεις, έχει ρίσκο, γιατί εκείνο/η θέλει να φτιαχτεί και δεν θέλει πολλά πολλά.. ένα όχι είναι η καλύτερη απάντηση.......

Ανώνυμος είπε...

Τον κοιτάς στα μάτια και του λες: "Α ΡΕ ΝΙΚΗΤΑ, ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΡΕ ΦΙΛΕ, ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΤΣΙ!" και όλα θα πάνε κομπλέ.

Marina είπε...


Εκανες καλά που του έδωσες κάτι. Η ζητιανιά είναι καλύτερη απο τη πορνεία. Οχι πως δεν έχει δοκιμάσει και το δεύτερο, τα νεαρά πρεζόνια γίνονται ανάρπαστα. Δεν ήταν ανήλικος ο νεαρός, σίγουρα
έχει κάνει τις επιλογές του για τη ζωή του, ηθελημένα παίρνει ναρκωτικά. Αν ήθελε να αποκοπεί, ξέρει που είναι τα κέντρα απεξάρτησης. Εκανες καλά που του έδωσες ότι ζήτησε.

eXTReMe Tracker