Θρησκευτικά, μάθημα 42: Η Εκκλησία διδάσκει το λαό στην Τουρκοκρατία. Δύο αποσπάσματα... Πρώτο, στο κυρίως μάθημα: "Στις μεγάλες Σχολές μπορούσαν να φοιτούν κυρίως παιδιά εύπορων οικογενειών. Μεγάλες μάζες όμως κινδύνευαν να βυθιστούν στον αναλφαβητισμό. Εδώ έπαιξαν τεράστιο ρόλο οι απλοί ιερείς και μοναχοί κάθε πόλης και χωριού. Μέσα στις εκκκλησίες έφτιαχναν ανεπίσημα, ταπεινά σχολεία και δίδασκαν τους νέους χρησιμοποιώντας ως διδακτικά εγχειρίδια τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας (κυρίως το "Ψαλτήρι). Αυτές οι πρωτοβουλίες, στις οποίες ο λαός έδωσε την ονομασία "Κρυφό Σχολειό", κράτησαν ζωντανή τη συνείδηση του λαού." Δε σχολιάζω και πάω στο δεύτερο απόσπασμα, σε ένα "παράλληλο κείμενο" στο τέλος του μαθήματος. "Στον αγώνα τούτον της αντίστασης είναι ανάγκη να εξαρθεί η συμβολή του κατώτερου κλήρου και γενικότερα ο πνευματικός ρόλος της ορθοδοξίας. [...] Το θρυλούμενο "κρυφό σκολειό", αν και δεν είναι ιστορικά αληθινό, όμως είναι ένα αξεπέραστο σύμβολο στη λαϊκή πνευματική μας παράδοση."
...
Τι έγινε ρε παιδιά; Διχασμένη προσωπικότητα ήταν ο συντάκτης του βιβλίου; Και εν πάσει περιπτώσει τι από τα δύο να θεωρήσουμε σωστό; (Ρητορικά τα ερωτήματα...)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
6 σχόλια:
Ελά ντε... Κρυφό ή φανερό? Ιδού η απορία
Ελά ρε.. Παίζει τέτοια αντίφαση στο βιβλίο θρησκευτικών;; Καλή φάση!! Πάντως εμένα οι τελευταίες πληροφορίες μου λένε, ότι το "κρυφο σχολείο" μάλλον ήταν μούφα..
Ποιάς τάξης είναι αυτό το βιβλίο;!
*σοκαρισμένος από την πρόοδο που δείχνουμε*
@Psarras: Κι εγώ αυτό ξέρω, γι' αυτό λέω ρητορικά τα ερωτήματα...
@Thrass: 3ης Γυμνασίου.
Εγώ νομίζω ότι το δεύτερο απόσπασμα εννοεί ότι το 'κρυφό σχολειό' ήταν μάλλον ανεπίσημο.
Υπήρχε δεν υπήρχε πάντως, το πρώτο κείμενο εξάρει τον κατώτερο κλήρο κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ανώτερος ήταν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα :-Ρ
Το "Κρυφό Σχολειό" ήταν ένα urban legend που καθιερώθηκε μαζί με την άλλη μούφα, για το λάβαρο της 25ης Μαρτίου. Ο δε συνδυασμένος εορτασμός της 25ης Μαρτίου, καθιερώθηκε το 1838, επί Όθωνος, για να φανεί οτι κάτι έκανε και το παπαδαριό γι' αυτή τη χώρα (ενώ ήταν ο μεγαλύτερος πολέμιος της επανάστασης).
Δημοσίευση σχολίου