Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2009

Τελικά τι ;

Καθώς ξαναγύρισε στην επικαιρότητα το μήλον της έριδος "ιδιωτικά ιεκ", προβληματίστηκα.
Οι περισσότεροι θεωρούν τα ιιεκ υποδεέστερα, χωρίς να έχουν -εν μέρει- εντελώς άδικο.
Έχοντας εμπειρία από ιδιωτικό ιεκ (για ένα έτος) τολμώ να πω πως από άποψη οργάνωσης υπερέχουν από τα δημόσια πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, στη γραμματεία των δημόσιων, για μια απλή συναλλαγή με τη γραμματεία (ανανέωση πάσου π.χ.) πρέπει να πας να στηθείς αρκετή ώρα πριν ανοίξει το γκισέ καθώς επικρατεί πολυκοσμία. Αφού λοιπόν ανοίξει, πρέπει να περιμένεις σε μια μεγάλη ουρά καθώς ο υπάλληλος που ανανεώνει τα πάσα είναι μόνο ένας (μες το γραφείο υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 3 βέβαια).
Στο ιδιωτικό πας στη γραμματέα, της λες τι ακριβώς χρειάζεσαι (βεβαίωση σπουδών π.χ.) και το πολύ σε 5 λεπτά έχεις τελειώσει.
Οι αίθουσες που γίνονται τα μαθήματα των ιιεκ σίγουρα δεν έχουν το κύρος των αμφιθεάτρων, καθώς είναι σαν απλές αίθουσες φροντιστήριων, είναι όμως πεντακάθαρες και τακτοποιημένες, τα θρανία καθαρά. Οι διάδρομοι μπορεί να μη θυμίζουν αίθριο αλλά δεν έχεις τις νεολαίες κομμάτων να σ'τα ζαλίζουν τουλάχιστον.
Οι περισσότερες ιδιωτικές σχολές δε σου δίνουν δωρεάν πλέον τα βιβλία και τα πληρώνουν οι ίδιοι οι σπουδαστές(τα βιβλία που αγόρασα το ένα και μοναδικό έτος που πήγα ήταν των εκδόσεων Πατάκη).
Στα ιιεκ δεν υπάρχει αυτή η αναζήτηση ιδεολογίας, "πιστεύω" και κοσμοθεωρίας που σου εμφυσά ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και η οποία λίγο πολύ σε στιγματίζει και κατασταλάζεις στην υπόλοιπη ζωή σου και τα δίδακτρα είναι αδικαιολόγητα ακριβά .
Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση... σίγουρα ένας απόφοιτος δημοσίου πανεπιστήμιου έχει περισσότερη αίγλη και κύρος στα μάτια των εργοδοτών. Αλλά αν κι ένας απόφοιτος ιιεκ έχει φροντίσει να εμπλουτίσει το βιογραφικό του με σεμινάρια,ημερίδες και παρουσιάσεις (γίνονται διάφορα τέτοια από τα ιιεκ), καθώς και πρακτική εξάσκηση, μπορεί να τον συναγωνιστεί με αρκετές πιθανότητες νίκης.
Οι απόφοιτοι ιιεκ δεν είναι χαζοί ή άχρηστοι "που πλήρωσαν για ένα χαρτί χωρίς καμιά πνευματική αξία" επειδή δεν κατάφεραν να μπουν σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο... Οι λόγοι που ίσως επέλεξαν να το κάνουν ποικίλλουν, αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι οι περισσότεροι διάλεξαν μια λύση για όσο το δυνατόν καλύτερη επαγγελματική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

eXTReMe Tracker